Siirry pääsisältöön

E-aineistot ja tekijänoikeus opetuksessa: Tekijänoikeudet opetuksessa

Mitä ovat Creative Commons -lisenssit

Mitä ovat Creative Commons -lisenssit?

Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi itse määritellä teoksensa (esimerkiksi kuva, teksti, video) käyttöoikeudet ja kertoa niistä teoksen käyttäjille. CC-lisensseillä tekijä antaa teosten käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. 

Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisenssillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Tekijä voi kuitenkin rajoittaa näitä perusoikeuksia erilaisilla ehdoilla. 

Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä erilaisesta ehdosta, joita yhdistämällä tekijä voi määritellä haluamansa käyttöoikeudet teokselleen:

 

cc logo. Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teosta ei saa muokata, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. 

Peruslisenssien lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa ja vapauttaa teoksen yleiseen käyttöön (engl. public domain). CCO logo.

Miten julkaisen CC-lisenssillä

Voit julkaista hyödyntäen Creative Commons -lisenssejä. Riittää, että merkitset valitsemasi lisenssin teokseesi tai sen yhteyteen. Sopivan lisenssin löydät helpoiten käyttämällä lisenssivalitsinta. Erilaisia ehtoja yhdistelemällä voit määritellä teoksesi käyttöoikeudet omaan tilanteeseesi sopivalla tavalla. Lisenssivalitsimen avulla voit myös määritellä, miten sinut mainitaan tekijänä ja saat luotua valmiin lisenssimerkinnän sekä painettuun materiaaliin että verkkojulkaisuihin.

 Lisenssin käyttäminen ei edellytä rekisteröintiä tai muuta lupaa. Lue lisää Creative Commons (Suomi) -sivustolta.

Kopioston kopiontilupa

Kopioston kopiointiluvalla saa

  • skannata tai valokopioida osia painetuista julkaisuista 
    • skannata 20 sivua / julkaisu, kuitenkin korkeintaan 20 % julkaisusta
    • skannata yhden kokonaisen artikkelin tieteellisestä julkaisusta
    • valokopioida 20 sivua / julkaisu, kuitenkin korkeintaan puolet julkaisusta 
  • kopioida avoimilta verkkosivuilta tekijänoikeuden suojaamaa teksti- ja kuva-aineistoa
    • enintään 20 sivua / sivusto (laskennallisesti tulostettuna 20 x A4. Yksi kuva vastaa yhtä sivua.
    • kopioida tai skannata suljetulle kurssialaustalle ulkomaisia tieteellisiä ja muita artikkeleita ja otteita eri julkaisuista kuten kirjoista, tutkimusraporteista ja selvityksistä

Kopioidun aineiston voi liittää osaksi omaa kurssimateriaalia. Kopiointiluvalla voi myös koostaa useammasta artikkelista tai otteesta kurssimateriaalipaketin. Skannattuja ja verkosta tallennettuja aineistoja saa käyttää opetustilanteessa sekä välittää opetusryhmälle sähköpostitse tai suljetulla kurssialustalla seuraavasti:

  • Aineisto saa olla opetusryhmän saatavilla kurssin tai opintokokonaisuuden ajan.
  • Kurssin päätyttyä aineisto voi jäädä opettajan itsensä saataville otettavaksi käyttöön esimerkiksi seuraavalla kurssilla, mutta aineisto ei saa olla enää vanhan opetusryhmän saatavilla.

Kopiointiluvalla ei saa kopioida

  • työ- ja harjoituskirjoja
  • maksullisia tai rekisteröitymistä vaativia aineistoja
  • digitoida tai kopioida verkosta kotimaisia näytelmiä; kotimaisia näytelmätekstejä saa kuitenkin valokopioida ja tulostaa
  • audiovisuaalisia teoksia, esimerkiksi musiikkia, elokuvateoksia sekä radio- ja tv-ohjelmia
  • aineistoa, jonka kopioinnin ja käytön oikeudenhaltija on kieltänyt. Kopiosto ylläpitää luetteloa niistä oikeudenomistajista ja kiellon piirissä olevista teoksista, jotka sille ilmoitetaan.

Kopioston lupa ei myöskään koske

  • yksityishenkilöiden välisessä viestinnässä sosiaalisessa mediassa, kuten keskustelupalstoilla, blogeissa tai kuvanjakopalveluissa, jaettuja teoksia
  • aineistoja, joihin oppilaitoksella on muuhun lisenssiin tai sopimukseen perustuva käyttöoikeus (esimerkiksi tekijän lupa tai suostumus). Näitä aineistoja saa käyttää aineistojen omien lisenssi- tai muiden käyttöehtojen mukaisesti.

 

  • Saavutettavuusseloste