Siirry pääsisältöön

E-aineistot ja tekijänoikeus opetuksessa: Etusivu

Oppaan tarkoitus

Tähän oppaaseen on koottu tietoa kirjaston palveluista ja aineistoista opetuksen näkökulmasta. Lisäksi löydät linkkejä sivuille, joilla kerrotaan tekijänoikeuksista opetuksen ja e-aineistojen näkökulmasta.

Tutustu myös E-kirjaohjeisiin.

Lisää tietoa kunkin alan painetuista ja e-aineistoista löytdät alakohtaisista tiedonhauoppaista.

Painettu ja elektroninen aineisto löytyvät pääosin KAMK-Finna-tietokannasta. Finnan kautta voit tehdä varauksen lainassa olevaan aineistoon.

Ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilölkunta voivat etäkäyttää aineistoja myös KAMKin verkon ulkopuolelta.

Tietokantalistaus

E-aineistojen käyttö opetuksessa

Kun käytät e-aineistoja opetuksessa ja oppimateriaaleissa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 

Avoimen verkon aineistot

 • Vapaassa verkossa olevia aineistoja suojaa pääsääntöisesti tekijänoikeus, eikä niitä saa automaattisesti kopioida osaksi oppimateriaaleja. Kopioinnin sijaan voit linkittää, siteerata tai viitata avoimessa verkossa olevaan aineistoon.
 • Creative Commons –lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja voi kopioida ja käyttää oppimateriaaleissa lisenssin ehtojen mukaisesti.

Lisensoidut e-aineistot

 • Kamkin käyttöön hankittuja maksullisia lisensoituja e-aineistoja saa käyttää opetus-, opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin. Löydät e-aineistot KAMK-Finnasta ja Tiedonhaun oppaista.
 •  Älä kopioi tai tallenna paikallista versiota! Sen sijaan kirjoita kurssimateriaaleihin ohje, mistä tietokannasta aineisto löytyy. Älä linkitä aineistoa.
 • Jos tarvitsemasi artikkeli tai muu aineisto ei kuulu Kamkin kirjaston kokoelmiin, ota yhteyttä kirjastoon ja ehdota aineistoa hankittavaksi.

Kopioston kopiointilupa 

 • Tarvittaessa voit kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivuilta Kopiostolta ostetulla kopiointiluvalla. Raportoi käyttämäsi aineistot Kopioston raportointi- ja leimauspalvelussa.
 • Käytä ensisijaisesti Kamkin käyttöön hankittuja lisensoituja e-aineistoja sekä Creative Commmons -lisenssillä jaettuja kuvia ja muita aineistoja. 

E-aineistojen käytön koulutusta

Miten käytetään e-kirjoja? Miten päästä käsiksi asiantuntijatietoon? Mistä löytyy laadukkaita lähteitä opinnäytetyöhön?

Kirjasto tarjoaa tiedonhaun ja tiedonlähteiden käytön opastusta ja koulutusta Kamkin opiskelijoille, opettajille ja muulle henkilökunnalle. Ota yhteyttä kirjastonopetus@kamk.fi.

 

 

E-kirjojen hankinta

Kaikkia e-kirjoja ei ole mahdollista hankkia kirjastokäyttöön. Kustantajat/välittäjät eivät yksinkertaisesti myy kirjoja kirjastoille.

Osa kirjoista julkaistaan vain painettuna, jolloin e-kirjaa ei luonnollisestikaan ole saatavilla.

Lähes kaikki opettajien oppaiden e-kirjaversiot on opettajan hankittava itse, niitä ei myydä kirjastoille.

E-kirjahankinnoissa kannattaa ottaa yhteyttä KAMKin kirjastoon, asiasanaa@kamk.fi.

 • Kajaanin ammattikorkeakoulu
 • PL 52, Ketunpolku 1
 • 87101 KAJAANI
 • kajaanin.amk@kamk.fi
 • Saavutettavuusseloste
-->