Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi itse määritellä teoksensa (esimerkiksi kuva, teksti, video) käyttöoikeudet ja kertoa niistä teoksen käyttäjille. CC-lisensseillä tekijä siis antaa teosten käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi.
Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisensillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Tekijä voi kuitenkin rajoittaa näitä perusoikeuksia erilaisilla ehdoilla. Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä erilaisesta ehdosta, joita yhdistämällä tekijä voi määritellä haluamansa käyttöoikeudet teokselleen:
Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
Epäkaupallinen (NC, NonCommersial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teoksesta ei saa luoda johdannaisteoksia, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
Lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa.
Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA, Nimeä-Jaa samoin).
Kun käytät CC-lisensoitua aineistoa,muista aina mainita vähintään:
CC0-lisenssin osalta on muistettava, että Suomen lainsäädännön mukaan tekijän nimeä ei voi erottaa kirjallisesta tai taiteellisesta teoksesta, joten tekijän nimi on aina mainittava.
Kuvia on helppo hakea netistä, mutta kuvien käyttöä säätelevät tekijänoikeudet, joten kaikkea löytämäänsä ei voi käyttää.
Internetissä paljon myös ilmaista kuvamateriaalia, joiden käyttöoikeudet on määritetty CC-lisensseillä.
|
--> |