Onnistunut tiedonhaku perustuu hyvin ideoituihin hakusanoihin. Kokeile rohkeasti erilaisia hakusanoja ja niiden synonyymeja. Yhdistele valitsemiasi sanoja eri tavoilla.
Vapaiden hakusanojen etuja verrattuna asiasanoihin ovat joustavuus, mahdollisuus uusimman terminologian käyttöön ja mahdollisuus aiheen täsmällisten nimitysten käyttöön. Heikkouksia puolestaan ovat helposti suuri viitemäärä, epärelevanttien määrä, se, että joutuu miettimään synonyymejä ja erilaisia kirjoitusasuja ja se, että hakusanat voivat edustaa eri käsitteitä.
Tietokannassa olevat julkaisut on kuvailtu asiasanoilla, jotka valitaan yleensä jostakin asiasanastosta. Asiasanastot ovat usein tietokantakohtaisia, mutta ne voivat olla myös yleisiä, tietokannoista ja aihealueista riippumattomia. Asiasanasto voi olla myös jonkin tieteenalan erikoissanasto, jota käytetään sen alan tietokannoissa.
Tietokantojen asiasanastoja ja julkaisujen tietueista löytyviä asiasanoja voidaan hyödyntää tiedonhaussa ja hakusanavalikoiman laajentamisessa.
Monissa asiasanastoissa kuvataan sanojen väliset suhteet (laajemmat, suppeammat ja rinnakkaiset termit). Jos viitteitä löytyy liian vähän, kannattaa kokeilla hakua laajemmalla termillä. Jos taas viitteitä tulee paljon, voi käyttää suppeampaa termiä. Huomaa, että rinnakkainen termi ei ole yhtä kuin synonyymi. Asiasanastoissa voidaan myös kertoa, mitä asiasanaa käsitteestä käytetään hakijan kirjoittaman termin sijaan.
Asiasanojen etuja puolestaan ovat: pienempi viitemäärä ja suurempi relevanttien osuus sekä se, että asiasanan lisäksi ei tarvita vaihtoehtoisia termejä. Heikkouksiin taas kuuluu joustamattomuus ja hidas uusiutuvuus ja se, että termit eivät ole välttämättä yleisesti käytettäviä. Lisäksi asiasanastot ovat usein tietokantakohtaisia.
Vinkki! Jos tiedät hyvän aihettasi käsittelevän kirjan, tarkista Kamk-Finnasta tämän kirjan sisältöä kuvaavat asiasanat. Tee uusi haku löytämilläsi asiasanoilla, niin löydät lisää samanaiheisia kirjoja.
Finto - suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu
Finto.fi on avoin palvelu yhteentoimivuutta edistävien sanastojen, ontologioiden ja luokitusten julkaisua ja käyttöä varten. Finto AI:sta löydät myös käyttöliittymän ja rajapinnat automaattiseen sisällönkuvailuun.
|
![]() |