Siirry pääsisältöön

Tekoäly oppimisen tukena: Käytännön vinkkejä opettajille

Esimerkki tekoälyn käytön ohjeistukseen opettajalle

Opettajien toivotaan ohjeistavan tekoälyn käytön osana teoksen sisällön tuottamista omilla opintojaksoilla. Tässä apuna toimii seuraavat esimerkit.

Suositeltavaa on käyttää mahdollisimman sallivaa linjaa ja tulee huomioida, että tekoälyn integroituessa osaksi teosten luomisen työkaluja on haastavaa erottaa ihmisen ja tekoälyn generoimien sisältöjen rajaa.

Tekoälyn käyttöä ei tarvitse ilmoittaa: Opiskelijat voivat käyttää tekoälyä teosten luomisessa ilman erillistä ilmoitusta. Opiskelijoiden tulee kuitenkin huomioida hyvät tieteelliset käytänteet sekä vastuullisuus. Tämä vaihtoehto on hyvä valinta, kun opettaja haluaa antaa opiskelijoille mahdollisuuden käyttää tekoälyä vapaasti ilman rajoituksia.

Tekoälyn käyttö on sallittua, mutta se pitää kertoa: Opiskelijat saavat käyttää tekoälyä teosten luomiseen, mutta heidän täytyy ilmoittaa tästä selkeästi.

Tekoälytyökalun käyttäminen voidaan kertoa teoksen menetelmät tai vastaavassa osiossa esimerkiksi seuraavasti (American Psychological Association, 2020):

Tämä teoksen laatimisessa tekijät ovat käyttäneet tekoälytyökalua ChatGPT teoksen luvun 2.1 alustatalouden mahdollisuuksien kuvaamiseen. Tekijät ovat tarkistaneet ja muokanneet työkalun laatimaa sisältöä ja ottavat täyden vastuun teoksen sisällöstä.

Viittaus tekoälyn tuottamaan tekstiin tehdään viittaamalla työkaluun ja siitä käytettyyn versioon, esimerkiksi:

Kysyttäessä ”Mikä on alustatalouden yleistymisen merkittävin haaste?”, ChatGPT vastaa tämän olevan vaikutus perinteiseen liiketoimintamalliin ja työmarkkinoihin (OpenAI, 2023).

Lähdeluetteloon merkitään tällöin, jos käytössä APA-tyyli (American Psychological Association, 2020):

OpenAI. (2023). ChatGPT (Maaliskuu 14 versio) [Suurikielimalli]. Saatavissa https://chat.openai.com/chat. Viitattu 29.4.2023

Tämä vaihtoehto on hyvä valinta, jos halutaan antaa opiskelijoille mahdollisuus käyttää tekoälyä, mutta halutaan myös varmistaa, että opiskelijat ymmärtävät tekoälyn käytön rajoitukset ja osaavat selittää, miten he ovat käyttäneet sitä.

Tekoälyn käyttö ei ole sallittua: Opiskelijoiden ei ole sallittua käyttää tekoälyä teosten sisällön luomisessa ilman erillistä lupaa tai hyväksyntää. Tekoäly saa kuitenkin käyttää ideointiin, suunnitteluun sekä kieliasuntarkistamiseen. Tämä vaihtoehto on hyvä, jos tekoälyn käyttöä ei haluta sallia tietyn kurssin tai tehtävän yhteydessä tai jos opettaja haluaa varmistaa, että opiskelijat oppivat taidot ja tiedot manuaalisesti ilman tekoälyn käytön tuomaa helpotusta.

Vinkkejä plagioinnin estämiseen

Esimerkkejä keinoista plagioinnin estämiseen: 

  • Opiskelija dokumentoi ja reflektoi omaa oppimisprosessiaan. 
  • Tehtävänanto on uniikki ja vaatii opiskelijalta esimerkiksi oman tekemisen ja teorian välistä vuorovaikutusta. 
  • Osaaminen voidaan tehdä näkyväksi monenlaisin keinoin, esimerkiksi videoilla ja ryhmäkeskusteluilla. 
  • Oppimistehtävissä on mainittava lähteet sekä tekstissä että lähdeluettelossa.  
  • Opiskelija liittää tehtäviin raportin tiedonhausta ja käytetyistä lähteistä. 
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • PL 52, Ketunpolku 1
  • 87101 KAJAANI
  • kajaanin.amk@kamk.fi
  • Saavutettavuusseloste
-->
KAMK Chat