Siirry pääsisältöön

Tekoäly oppimisen tukena: Muistilista opiskelijalle

Muistilista opiskelijalle

Varoitukset     Suositukset
Mitä olet oppimassa Plagiointi on väärin ja se on myös este oppimiselle. Opiskelu korkeakoulussa antaa erinomaisen mahdollisuuden oppia kriittistä ajattelua ja tiedon prosessointia. Kopioimalla et opi näitä työelämälle tärkeitä taitoja. Kokeile rauhassa

Korkeakouluopiskelijana opit etsimään tietoa ja suhtautumaan siihen analyyttisesti. Nämä taidot paranevat harjoittelemalla, jolloin tiekannoista etsimäsi tiedon lisäksi voit testata tekoälyn hyödyntämistä esimerkiksi aihetta suunnitellessasi.

Tekoäly voi auttaa kirjoittamista tarjoamalla ideoita ja kirjoitustyylejä sekä korjaamalla kirjoitus- ja kielioppivirheitä.

Oletko varma, että huijausta ei voida jäljittää? Tekoälyltä saatuja vastauksia voidaan jäljittää. Tekoälyn rakentaman tekstin löytämiseen on jo kehitetty useita algoritmeja. Muista viitata

Älä viittaa tekoälyn tuottamaan tekstiin lähdeluettelossa, koska lähdettä ei pystytä varmentamaan.

Jos olet käyttänyt tekoälyä aiheen ideoinnissa tai kirjoittamisessa, mainitse siitä tehtävässä.

Onko löytämäsi tieto luotettavaa?

Tekoäly käyttää vastauksissaan tietoja, jotka on haettu esimerkiksi keskustelualustoilta ja Wikipediasta. Tieto ei muutu luotettavaksi sillä, että sitä on käytetty tekoälyn kielimallin koulutuksessa. Tekoäly ei myöskään ole liitetty internettiin, joten se voi tarjota vanhentunutta tietoa.

Tekoäly ei ymmärrä kirjoittamaansa tekstiä, jolloin sen kirjoittamia lähteitä ei välttämättä ole olemassa. Sinä kirjoittajana olet vastuussa tekstin luotettavuudesta ja sopivuudesta. Tekoälyn teksti voi olla myös esimerkiksi syrjivää tai muuten epäeettistä.

Tekoäly auttaa ymmärtämään kokonaisuuden

Tekoäly voi antaa yleiskatsauksen aiheeseen ja helpottaa hahmottamaan aiheen keskeistä sisältöä.

Tekoälyn tuottamaa tekstiä voi käyttää hyväksi myös tilanteissa, joissa kirjoittamisen alkaminen on vaikeaa.

Muista tietosuoja Älä syötä tekoälyohjelmaan salassa pidettäviä tietoja, et voi tietää mihin syötetyt materiaalit päätyvät. Laajenna näkemystäsi vertaispalautteen avulla Tekoäly voi antaa aiheeseen myös eri näkökulmia, jolloin se vertaispalautteen tavoin auttaa aiheen monipuolisessa tarkastelussa.

Taulukko mukaeltu UEF:in Lumet-tiedekunnan ohjeistuksesta.

  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • PL 52, Ketunpolku 1
  • 87101 KAJAANI
  • kajaanin.amk@kamk.fi
  • Saavutettavuusseloste
-->