Siirry pääsisältöön

Opinnäytetyön tekijän opas: Tieteelliset artikkelit

Tieteellisen artikkelin tunnistaminen

Tieteellisen artikkelin määritteleminen voi joskus olla hankalaa. Usein määritellään, että tieteellinen artikkeli pitää sisällään uutta tietoa ja tiedon pitää olla todennettavissa. Artikkeli täytyy saattaa tiedeyhteisölle sopivalla kielelle kiinnostuneiden tutkijoiden saataville ja artikkelin pitää käydä lävitse jonkinlainen arviointimenettely. 

Tieteellinen lehti eroaa ammattilehdestä ja yleisaikakauslehdestä muun muassa siinä, että julkaisun ulkoasu on pelkistetympi ja sisältää vain vähän kuvitusta ja mainoksia. Artikkeleiden alussa on usein tiivistelmä (abstract) ja lopussa lähdeluettelo. Tieteellisten artikkeleiden kieli eroaa yleiskielestä siten, että se noudattaa kunkin tieteenalan käsitteistöä. Asiat pyritään ilmaisemaan mahdollisimman neutraalisti ilman, että kirjoittajan oma ääni pääsee esille. 

Tieteellisissä julkaisuissa julkaistut lehtiartikkelit voivat olla esimerkiksi alkuperäistutkimuksia (original research), katsausartikkeleita (review) tai kirjallisuuskatsauksia (systematic review). Artikkeli voi olla tieteellinen, vaikka se ei olisi vertaisarvioitu. 


Tieteellisen artikkelin rakenne

  • johdanto ja teoriataustan esittely
  • menetelmien ja aineiston esittely
  • tulosten esittely
  • tulosten pohdinta
  • lähdeviitteet ja lähdeluettelo

IMRD-kaava: I=Introduction, M= Methods, R=Results, D=Discussion

Vertaisarviointi

  • Lehti, konferenssi tai kirjakustantaja pyytää tieteenalan asiantuntijoita suorittamaan ennakkoarvion julkaistavaksi tarjottujen käsikirjoitusten tieteellisestä julkaisukelpoisuudesta. Prosessissa arvioidaan mm. aineiston kattavuutta, teoreettisen viitekehyksen hallintaa, tutkimuksen toteutuksen luotettavuutta ja tarkkuutta.
  • Julkaisun arvioijat eli refereet ovat riippumattomia suhteessa arvioitavaan käsikirjoitukseen. Riippumattomalla arvioijalla tarkoitetaan ansioituneita tutkijoita tai muita asiantuntijoita, jotka eivät ole lehden tai kirjan toimittajia eivätkä kirjoittajan lähisukulaisia tai kollegoita.
  • Arviointi voidaan suorittaa joko anonyymisti tai avoimesti.

Mistä löydät kotimaisia tieteellisiä artikkeleita?

Tiedejatutkimus  Rajaa haku A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit

JUFO portaali.  JUFO eli Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus. Portaalin avulla voit hakea Julkaisufoorumin arvioimia tieteellisiä lehtiä, sarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia.

Muista, että vaikka lehti olisi tieteellinen, kaikki siinä julkaistavat artikkelit eivät sitä välttämättä ole.

Miten löydät kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita

Käytä kansainvälisiä oman alasi tietokantoja. Useimmissa tietokannoissa voit hakea vertaisarvioituja artikkeleita rajaamalla haun tulokset Peer reviewed tai Refereed -toiminnolla.

Vertaisarvioituja artikkeleita voit hakea myös KAMK-Finnan välilehdeltä kv-tietokantojen haku. 

Voit käyttää myös ns. akateemisia hakukoneita: Google Scholar, Semantic Scholar (AI-pohjainen, )BASE, RefSeek. Muista, että jos käytät näitä, ole erityisen tarkka lähteiden arvioinnissa.

JUFO

JUFO-portaalissa voit selvittää, onko jokin lehti tieteellinen (vertaisarvioitu) tai kirjakustantaja luotettava

Julkaisufoorumi (JUFO) on suomalainen tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä. Luokitus sisältää lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia. Arviointi tehdään tieteenalakohtaisissa asiantuntijapaneeleissa, joissa tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan tasoluokkiin:

3 = korkein taso
2 = johtava taso
1 = perustaso
0 = eivät (vielä) täytä tason 1 kriteereitä
Ei arvioitu = ei ole vielä arvioitu tai ovat ammatillisia tai yleistajuisia.

  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • PL 52, Ketunpolku 1
  • 87101 KAJAANI
  • kajaanin.amk@kamk.fi
  • Saavutettavuusseloste
-->