Tieteelliset artikkelit julkaistaan tieteellisissä lehdissä (scholarly journals). Useissa tieteellisissä lehdissä laadun takeena käytetään vertaisarviointia (peer review), jossa saman alan asiantuntijat arvioivat käsikirjoituksen ja päättävät sen julkaisukelpoisuudesta. Tietokannassa voi olla mahdollisuus rajata haku tieteellisiin tai vertaisarvioituihin artikkeleihin.
Sanomalehdet, aikakauslehdet ja ammatitlehdet ovat ns. populaarisia lehtiä.
Julkaisufoorumi (JUFO-luokitus):
Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus.
Julkaisufoorumi arvioi tieteellisiä lehtiä, sarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia. Sen sivuilta voit tarkistaa lehden tieteellisen tason. Julkaisufoorumi-luokat ovat: 1 = perustasaso, 2 = johtava taso, 3 = korkein taso. Muut arvioidut julkaisukanavat, jotka eivät ole täyttäneet tason 1 kriteereitä, on merkitty tunnisteella 0.
Fysiikan ja matematiikan aikakauslehti. Arkhimedes on vuonna 1948 perustettu fysiikan ja matematiikan aikakauslehti. Lehden eräs keskeinen ajatus on julkaista alan artikkeleita kotimaisilla kielillä ja kiinnittää siksi myös huomiota sanaston kehittymiseen. Lehden tavoitteena on olla fysiikan ja matematiikan uutislehti seurojen jäsenille ja muille alan harrastajille sekä julkaista tieteellisiä artikkeleita yleistajuisessa muodossa.
Tekniikan Waiheita on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä teknologian historian aikakauslehti, jota julkaisee Tekniikan Historian Seura ry. Lehdessä julkaistaan artikkeleita, jotka käsittelevät tekniikan, teknologian ja teollisuuden historiaa ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Viitetietokannat sisältävät viitetietoja (tekijä, nimeke, kustantaja, vuosi ym.) kirjoista tai artikkeleista, mutta eivät välttämättä suoraan kokotekstejä.
Google Scholar on Googlen kehittämä hakukone tieteellisen tiedon etsintään. Lue tarkempi kuvaus Googlen omilta sivuilta.
Lisensioidut verkkoaineistot ovat käytettävissä KAMIT-kirjautumisen kautta.
Aineistokohtaisista käyttöoikeuksista löydät tietoa FinELibin sivuilta, aineistojen sivuilta tai kysymällä kirjastosta.
Open access -julkaisemisella tarkoitetaan tieteellisen tiedon vapaata levitystä. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on kaikkien luettavissa internetistä ilmaiseksi ja esteettömästi. Tieteellisten lehtien ja artikkelien lisäksi Open access -julkaisuja voivat olla opinnäytteet, konferenssijulkaisut sekä organisaatioiden ja järjestöjen omat julkaisut. OA-artikkeleita löytyy esim. Google Scholarin kautta.
|
![]() |