Siirry pääsisältöön

Mendeley-opas: Suomeksi

Opas Mendeley-viitteidenhallintaohjelman käyttöön ja viitteiden siirtämiseen RefWorksistä Mendeleyhin

Mendeley-viitteidenhallintaohjelman opas

Mikä on MendeleyMendeley-ikoni


Mendeley on Elsevierin hallinnoima ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jota voit käyttää joko omalle koneellesi asennettavalla Mendeley Reference Manager-ohjelmistolla tai selaimessa. Ilmaisversiossa käytettävissäsi on 2 gigatavua tallennustilaa.

Sen avulla voit:

  • Luoda oman viitetitetokantasi,
  • siirtää viitetietoja omaan viitetietokirjastoosi eri tietokannoista,
  • muotoilla tekstiisi viitteet ja lähdeluettelon automaattisesti eri tyylien mukaan ja
  • jakaa viitteitä muiden kanssa.

Mendeleystä on KAMKin koulutusalojen opinnäytteiden viittaustyylit: APA6 , APA7 ja tekniikan alalla käytettävä Vancouver. Erilaisia viittaustyylejä on kuitenkin yli 7000 kappaletta.


Mendeleyllä on myös omat oppaat ohjelman käyttöön osoitteessa https://www.mendeley.com/guides. Voit myös tutustua Oulun tai Turun yliopistojen Mendeley-oppaisiin.


Vinkki: Tilin luotuasi kannattaa selaimessa kirjauduttuasi sisään Mendeleyhin muokata omia asetuksia mieleisekseen. Mendeley lähettää automaattisesti niin uutiskirjeen kuin viikoittaisia suositusviitteitä, jotka perustuvat kirjastosi sisältöön. Jos et halua näitä sähköpostiisi, muista tehdä muutos tietoihisi. Omissa asetuksissa näet myös kuinka paljon olet käyttänyt 2 gigatavun tallennustilastasi. 

Muistutukset Mendeleyssä

1. Luo tili osoitteessa https://www.mendeley.com

  • Valitse vaihtoehto 'Create free account'.
    • Syötä sähköpostiosoitteesi ja täytä seuraavalla sivulla muut vaaditut tiedot.

Kuva Mendeleyn kirjautumissivusta

2. Lataa koneellesi Mendeley Reference Manager

  • Kirjaudu tunnuksillasi
  • Lataa ohjelman Tools-välilehden tai Mendeley.com Downloads-valikon alta sekä
  1. Mendeley Web Importer ja

    Mendeley Web Importer on selaimen lisäosa, joka toimii Chromessa, Firefoxissa, Safarissa ja Edgessä. Lisäosa voi toimia myös muissa selaimissa (kuten mm. Opera), mutta sitä ei ole tuettu Mendeleyn puolesta.

    Asentamisen jälkeen selaimen kirjanmerkkipalkissa näkyy punainen Mendeley-kuvake Mendeley-ikoni, jonka avulla voit siirtää viitteet ja artikkelit suoraan Mendeley-kirjastoosi. 

  2. Mendeley Cite

    Mendeley Cite on Microsoft Wordin -lisäosa, jota tarvitaan viittausten ja lähdeluettelon lisäämiseksi työhösi.

    Voit ladata tämän lisäosan myös suoraan Wordissa, etusivulta löydät Add-ins -> Etsi valikosta Mendeley Cite -> Klikkaa add.


Omat viitteesi ovat käytettävissäsi myös selaimessa. Löydät kirjaston Mendeleyhin kirjauduttuasi Library-välilehdessä tai menemällä osoitteeseen https://www.mendeley.com/library.

Vinkki: Mendeley-tilillesi tallennetut viitetiedot ja niihin tekemäsi muutokset synkronisoituvat niin selaimen Libraryyn kuin Reference Manageriinkin. Voit siis halutessasi käyttää molempia tai vain toista.

Voit tallentaa omaan Mendeley-kirjastoosi viitteitä usealla tavalla. Tämä opas listaa kolme yleisintä tapaa toimia.

1. Tallenna viitteitä ja dokumentteja tietokannoista Web Importer -lisäosalla

Löytettyäsi tietokannasta haluamasi lähteen, klikkaa kirjanmerkkipalkin Mendeley-ikoni Mendeley-ikonia, josta avautuu valikko. Valitse haluamasi viite ja klikkaa ’Add’. Viite mahdollisine PDF-tiedostoineen siirtyy nyt Mendeley-kirjastoosi käytettäväksi.

Mendeley Web Importerin käyttö tietokannassa


2. Lisää PDF-tiedostoja omalta koneeltasi kirjastoon

Raahaa haluamasi PDF-tiedosto tietokoneesi kansiosta Mendeley Reference Manager -näkymään. Mendeley etsii viitetiedot dokumentista ja tallentaa ne PDF-tiedoston kanssa omaan kirjastoosi.

Jos lisäät viitteitä tällä tavalla, on tärkeää tarkistaa ja täydentää kuvailutietoja tarvittaessa, sillä ne jäävät usein puutteellisiksi tai virheellisiksi.

Kuva PDF:n raahaamisesta Mendeley-ohjelmaan

3. Tallenna viitteitä tietokannoista tai muista viitteidenhallintaohjelmista BibTeX, RIS- tai XML-tiedostomuodoissa

Jos viitteiden siirto tietokannassa ei onnistu Web Import-lisäosan avulla, voit usemmissa tietokannoissa tallentaa viitteet tiedostoksi, jonka voit tuoda Mendeley-kirjastoosi. Tämä tapa toimii myös, kun tuota viitteitä joistain toisesta viitteidenhallintaohjelmasta, kuten Refworksista.

Viitteiden tallentaminen...

1. Valitse tietokannasta haluamasi tallennettavat viitteet klikkaamalla valintaruutuja.

2. Etsi viitteiden siirtopainike tietokannasta, on usein nimellä Export.

3. Valitse siirtomuodoksi joko BibTeX, RIS tai XML.

4. Tallenna tiedosto haluamaasi paikkaan.

...ja siirto Mendeleyhin

1. Avaa Mendeley Reference Manager tai selaimen Library

2. Klikkaa + Add New -> Import library -> valitse oikea tiedostomuoto ja hae tiedosto, mihin tallensit sen aiemmin.

3. Vaihtoehtoisesti raahaa tallennettu tiedosto Mendeley-kirjastoosi ja se tallentuu samalla tavalla kuin PDF-tiedostot.

Viitetietojen lisääminen Mendeleyssä


Vinkki: Voit myös halutessasi lisätä viitteitä manuaalisesti. Voit tehdä näin valitsemalla Reference Managerista '+ Add new' -valikosta 'Add entry manually' ja täytämällä viitteen tiedot.

Tietokanta Tallennus tiedostona Web Importer toimii hakutuloksesta

Ebscon tietokannat

Export – Direct Export in RIS Format / Citations in XML / BibTeX format – Save kyllä
Google Scholar Cite – RefMan (antaa RIS-tiedoston) / BibTeX kyllä
Medic

Export – RIS

Huom. tiedosto tallentuu automaattisesti txt-tiedostoksi. Lisää tiedoston nimen perään .ris, niin se tallentuu automaattisesti ris-tiedostoksi.

ei
Medline (Ovid) Export – RIS ei
KAMK-Finna Vie viite – Vienti: BibTeX / RIS kyllä
ProQuest All save options – RIS ei
PubMed   kyllä

Mendeley Reference Managerin käytön vinkkejä

Reference Managerissa voit järjestää viitteesi kansioihin, lukea ja alleviivata viitteidesi PDF-tiedostoja.

Korjaa tallennettuja viitetietoja:

  • Tallentamasi viiitetiedot kannattaa aina tarkistaa mahdollisten virheiden varalta. Tarvittavat korjaukset kannattaa tehdä Mendeley Reference Managerissa, joko sovelluksessa tai selaimessa, sillä tällä tavoin ne päivittyvät myöhemmin työssäsi automaattisesti oikealla tavalla.

Tee muistiinpanoja:

  • Ohjelma sisältää Notebookin muistiinpanoillesi ja voit PDF:ää lukiessa tehdä alleviivauksia ja muistiinpanoja Sticky Notes-toiminnon avulla. Nämä muistiinpanot näkyvät myös viitteen kohdalla Annotations-välilehdessä ja voit nopeasti siirtyä PDF:ään muistiinpanon kohdalle vain klikkaamalla.

PDF:n alleviivaus ja muistiinpanojen tekeminen

 

Mendeleyn muistiinpanonäkymä

Luo kansioita ja ryhmiä:

  • Tekstiviitteitä on kannattavaa järjestää kansioihin käyttötarpeen mukaisesti ja niihin voi myös luoda alikansioita.
  • Ilmaisessa versiossa voit luoda viisi 1–25 henkilön ryhmää ja jakaa tämän avulla tekstiviitteet käyttöön, esimerkiksi ryhmätyötä tehdessä, jokaiselle ryhmän jäsenelle

Kansioiden käyttö Mendeleyssä

Tekstiviitteiden lisääminen Mendeley Citen avulla

Kun olet asentanut Mendeley Citen, se löytyy käytettäväksesi Microsoft Wordistä Viittaukset/References-välilehdeltä.


Tekstiviittausten lisääminen:

  • Laita tekstissä kursori kohtaan, johon lähdeviittaus tulee, valitse viite/viitteet klikkaamalla valintaruutuja ja klikkaa Insert (n) citations. Lähdeviite ilmestyy tekstiisi.
  • Kohdasta Citation Style, voit valita oikean viittaustyylin. 

Opas viitteen lisäämiseen

Tekstiviittausten muokkaaminen:

  • Mene muokattavan tekstiviitteen kohdalle tekstissäsi, esimerkiksi lisätäksesi sivunumerot, klikkaa Mendeley Citen sinisellä taustalla näkyvää viitettä.

Opastus viitteen muokkaukseen

  • Tämä avaa muokkausikkunan, johon voit lisätä haluamasi muutoksen. 
  • Prefix ja Suffix -kohdat lisäävät tekstiä tekstiviitteesi etuosaan tai jälkiosaan. 

Viitteen muokkaus Mendeley Citessä

  • Muokkausikkunasta löydät myös ’Suppress author’, valintaruudun, joka poistaa viitteestä näkymästä tekijän/tekijöiden nimen/nimet esimerkiksi viitatessasi jo tekstissä tekijään.
  • Mitä tahansa viitettä voi myös muokata ”Override” toiminnolla, mutta sen jälkeen viitteet eivät päivity Mendeley-kirjastostasi, joten tätä tulee käyttää harkiten/viimeistelyvaiheessa.

Huom! Mendeleyhin on tulossa päivitys, joka lisää eri kielivaihtoehtoja lähdeviitteisiin ja lähdeluetteloon, mutta toistaiseksi automaattiset tyylit ovat englanninkieliset. Tämä tarkoittaa, että tekstiviitteitä ja lähdeluetteloa tulee muokata suomeksi kirjoittaessasi.

Lähdeluettelon lisääminen:
  • Laita kursori kohtaan, johon haluat luoda lähdeluettelon ja klikkaa More -> Insert Bibliography. Tämä luo lähdeluettelon ja se päivittyy automaattisesti lisätessäsi tekstiviittauksia tekstiisi.
  • Korjaa lähteiden virheet, esimerkiksi otsikoissa, suoraan Mendeley Reference Managerissa tai selaimen Library-välilehdellä. Tämän jälkeen voit vain päivittää lähdeluettelon Mendeley Citen More-valikossa ’Update From Library’.

Lähdeluettelon lisäys Mendeley Citen avulla


Kirjoitettuasi työsi valmiiksi, muistathan päivittää lähdeluettelosi oikealle kielelle.

  • Varmuuskopioi dokumenttisi siltä varalta, että joudut muokkaamaan vielä viittauksia.
  • Mene kursorilla lähdeluetteloon ja klikkaa hiiren oikeanpuolista näppäintä ja valitse valikosta ’Remove Content Control’. Tämä poistaa yhteyden Mendeley-kirjastoosi, eikä sitä voi enää palauttaa
  • Tee korjaukset käsin lähdeluetteloon. Voit korjata englanninkieliset termit suomalaisilla opinnäytetyösi ohjeen mukaisesti. (Esim. p. -> s., In -> Teoksessa, Eds. -> Toim. tai et al. -> ym.)

Jos olet opintojesi aikana ottanut jo käyttöösi RefWorksin ja siellä on viitteitä, jotka haluat käyttöösi Mendeleyssä toimi seuraavasti.

From RefWorks…

  1. Valitse siirrettävät viitteet. Voit siirtää yhden kansion kerrallaan, kaikki viitteet yhdellä kertaa tai valitsemalla valintaruudut niistä viitteistä, jotka haluat siirtää.
  2. Klikkaa Share & Export-kuvaketta ja valitse Export references.
    1. valitse haluatko siirtää kaikki kansion viitteet (All references) vai valitut (Selected References)
    2. valitse tiedostomuoto (BibTeX, RIS tai XML)
    3. Klikkaa Export ja voit tallentaa viitteet koneellesi.

…to Mendeley

  1. Klikkaa + Add new -> Import library -> valitse se tiedostomuoto, jossa tallensit viitteet RefWorkissa ja hae tietokoneesi kansioista tallennettu tiedosto. Voit myös raahata tallennetun tiedoston Mendeley-kirjastosi näkymään
  2. Voit siirtää viitteet nyt ’Recently Added’ välilehdeltä haluamisiisi kokoelmakansioihin.

Huom! RefWorksiin tallennetut PDF-tiedostot eivät siirry viitetiedostojen mukana, vaan ne tulee tallentaa erikseen koneelle ja lisätä Mendeleyhin.

Palaute

Jos sinulle tulee kysyttävää tai kommentoitavaa oppaasta, ota yhteyttä ja anna palautetta.

Kaikki palautteet otetaan huomioon oppaan kehittämisessä.

  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • PL 52, Ketunpolku 1
  • 87101 KAJAANI
  • kajaanin.amk@kamk.fi
  • Saavutettavuusseloste
-->