Siirry pääsisältöön

Avoin tiede ja aineistonhallinta: Hankkeen valmistelu

Aineistonhallintasuunnitelma DMPTuuli-työkalulla

DMPTuuli-työkalua suositellaan käytettäväksi hankkeiden aineistonhallinnassa.

DMPTuuli käyttöohjeet

DMPTuuli rekisteriseloste

DMPTuulista löytyy suomenkielinen aineistonhallintasuunnitelma ammattikorkeakoulujen käyttöön. Lisäksi sieltä löytyy rahoittajien vaatimusten mukaisia mallipohjia. Työkalu ohjaa aineistonhallintasuunnitelman tekemistä kysymysten avulla. 

DMPTuulin avulla tutkija pystyy jäsennellysti ja tuetusti suunnittelemaan aineistonhallintaansa. Yleisohjeiden lisäksi DMPTuulissa voi valita  rahoittajien ja tutkimusorganisaatioiden rahoitushaku- organisaatio- ja datatyyppikohtaisia ohjeita.

Aineistonhallintasuunnitelmassa kuvataan tutkimusaineiston hankkeen aikainen:

  1. Yleiskuvaus
  2. Eettiset periaatteet henkilötietojen käsittelyssä sekä aineistojen omistajuus
  3. Dokumentointi ja metadata
  4. Tallentaminen ja varmuuskopiointi
  5. Avaaminen hankkeen päätyttyä
  6. Vastuut ja resurssit

Suunnitelma liitetään rahoitushakemukseen erillisenä liitteenä (1-4 sivua). 

Mikäli tutkimuksessa ei synny säilytettävää tutkimusaineistoa tai käytetty aineisto on jo avointa, kuvataan tilanne liitteellä lyhyesti ja liitetään  hakemukseen.. Muutenkin kysymyksiin vastataan soveltuvin osin. Mikäli käytetään vain jo olemassa olevaa, jo avointa aineistoa, sitä ei  tarvitse tallentaa uudelleen.

Jos aineisto on salassa pidettävää eikä sitä voi avata, tämän voi todeta ja perustella liitteessä. Aineiston metadata (kuvailutiedot) on kuitenkin suositeltavaa tallentaa kansalliseen tai kansainväliseen hakupalveluun.

Ohjeita:

General Finnish  DMP guidance

Jyväskylän yliopiston ainistonhallinnan suunnitelman ohjeet ja esimerkit

 

Ota yhteyttä kirjastoon, kun tarvitset tukea aineistonhallintasuunnitelman laadintaan, datan hallintaan ja kuvailuun.

Riitta-Liisa Karjalainen, riitta-liisa.karjalainen@kamk.fi

Johanna Pärkkä, johanna.parkka@kamk.fi

 

 

Eettinen ennakkoarviointi, tutkimuslupa, tietosuoja ja rekisteriseloste

Ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ihmistieteellisten tutkimusalojen eettisiä periaatteita.

Tutkimuslupa anotaan siltä kohdeorganisaatiolta, jossa tutkimus toteutetaan. Lisäksi tarvitaan suostumus tutkimukseen osallistuvilta henkilöiltä.

Henkilötietojen tietosuojan vaatimukset tulee ottaa huomioon jo hankkeen alkuvaiheessa. Aineistonhallintasuunnitelmassa selvitetään, mitä henkilötietoja hankkeessa on tarpeen kerätä tai käsitellä. Samalla on arvioitava, täyttyvätkö henkilötietolain tietosuojaa koskevat vaatimukset.

Tutkimuksen eettinen ennakkoarviointi tulee tehdä silloin, kun tutkittavina on ihmisiä ja kun tutkittavat voivat joutua välittömän tai välillisen vahingon kohteeksi. Myös tutkimuksen julkaisufoorumi, rahoittaja tai kansainvälinen yhteistyötaho voi edellyttää ennakkoarviointia.

TENKin ohjeet: Eettinen ennakkoarviointi ihmistieteissä

Henkilötietojen tietosuojan vaatimukset tulee ottaa huomioon jo hankkeen alkuvaiheessa. Aineistonhallintasuunnitelmassa selvitetään, mitä henkilötietoja hankkeessa on tarpeen kerätä tai käsitellä. Samalla on arvioitava, täyttyvätkö henkilötietolain tietosuojaa koskevat vaatimukset.

Rekisteriseloste tulee laatia ennen aineiston keruuta aina, kun tutkimusaineisto tulee sisältämään henkilötietoja. Sitä edellytetään tavallisesti myös eettisessä ennakkoarvioinnissa ja myös tutkittavilla on oikeus tutustua siihen. Jos tutkimusaineistona on ilman tutkittavan suostumusta hankittuja rekisteripohjaisia arkaluonteisia tietoja, rekisteriseloste toimitetaan myös tietosuojavaltuutetulle.

Rahoitus ja rahoittajien aineistonhallintaa koskevia vaatimuksia

Valmiita aineistoja ja tutkimusinfrastruktuureja

  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • PL 52, Ketunpolku 1
  • 87101 KAJAANI
  • kajaanin.amk@kamk.fi
  • Saavutettavuusseloste
-->