Siirry pääsisältöön

E-kirjaohjeita: Home

Kuvassa aukioleva pehmeäkantinen kirja, joiden sivuista muodostuu sydän.

Usein kysytyt kysymykset

E-kirja ei aukea

Jos Bisneskirjaston tai Verkkokirjahyllyn kirja ei aukea, kun olet kirjautunut KamIT-tunnuksilla KAMK-Finnaan, on palvelu aikakatkennut. Kokeile poistaa selaimen evästeet ja välimuisti kokoajalta, ja tietokannan kirjojen pitäisi avautua normaalisti.

Jos et pääse Terveysportin aineistoihin, tarkista löytyykö tästä listasta apua:
 • olet  kirjautunut Oppiporttiin etkä ole muistanut kirjautua sieltä ulos,
 • yrität kirjautua Terveysporttiin muualta kuin KAMK-Finnan kautta,
 • käytät päivittämätöntä selainta, suosittelemme Google Chromea,
 • opettaja on linkittänyt materiaalin suoraan Moodleen ja et ole materiaalia avatessasi kirjautunut KAMK-Finnaan,
 • sinulla ei ole vielä KamIT-tunnuksia (erityisesti väylä-, polku- ja muut muuta kautta tulevat opiskelijat) tai
 • materiaali ei ole käytössä KAMKin kautta.

Huom! Kun käytät Terveysporttia tai Oppiporttia, älä käytä selaimen "Back/Takaisin"-painiketta, sillä silloin proxy-etäyhteys saattaa katketa.

Tietoa käyttöoikeuksista ja etäkäytöstä

Lisensioidut verkkoaineistot ovat käytettävissä KamIT-kirjautumisen kautta KAMK-Finnassa

Aineistokohtaisista käyttöoikeuksista löydät tietoa FinELibin sivuilta, aineistojen sivuilta tai kysymällä kirjastosta.

E-kirjojen hankinta

• Kirjasto hankkii e-kirjoja useiden eri palvelujen kautta.

• E-kirjojen ominaisuudet ja niihin liittyvät käyttöoikeudet vaihtelevat eri palveluiden välillä.

• Vaihtelua on mm. yhtäaikaisten lukijoiden maksimimäärässä ja mahdollisuudessa ladata kirja offline-lukemista varten.

• Kaikki yksittäisille kuluttajille myytävät e-kirjat eivät ole kirjastojen saatavissa.

Celian äänikirjat lukemisesteisille

Celian äänikirjoja voivat käyttää opiskelijat, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman vuoksi vaikeaa. Kirjojen käyttöön oikeuttavat esim. lukivaikeus tai oppimisvaikeus.

Voit rekisteröityä Celian asiakkaaksi KAMKin kirjaston kautta kirjastonopetus@kamk.fi.

Todistusta lukemisesteestä ei tarvitse esittää.

Alma Talentin Bisneskirjasto tarjoaa valikoiman bisneskirjoja mm. johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä. Kirjoja voi lukea usea käyttäjä samanaikaisesti, missä ja milloin vain. Kirjoja luetaan selaimessa eli Bisneskirjaston käyttö vaatii Internet-yhteyden ja kirjoja ei voi ladata omille laitteille. Palveluun lisätään uusia e-kirjoja jatkuvasti ja voit seurata, mitä uutuuksia tulossa käyttämällä palvelun valikkoa.

Alma Talentin Bisneskirjaston kirjat löytyvät KAMK-Finna haussa tai suoraan palvelun omilta sivuilta. KAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on etäkäyttöoikeus Bisneskirjastoon kirjautumalla KAMK-Finnaan henkilökohtaisilla KamIT-tunnuksilla. Bisneskirjaston kirjoja pääsee lukemaan myös myös muut asiakkaat kirjaston verkossa. 

Lisää ohjeita Bisneskirjaston käyttöön saat klikkaamalla "Opaskierros"-painiketta palvelun omalla sivulla.


Kuvakaappaus Alma Talentin Bisneskirjasto-sivusta.

Saavutettavuus:

Bisneskirjastolla ei ole omaa kuuntelutoimintoa. Selainkuuntelu onnistuu Read Aloud-toiminnolla. Read Aloud on erikseen ladattava selaimen lisäosa. Kuuntelu onnistuu myös NVDA-ohjelmalla, joka on maksuttomasti omalle laitteelle ladattavissa oleva ohjelmisto. 

Fonttikokoja on palvelussa kaksi.

Eri palvelujen saavutettavuutta on testannut Celia yhteistyössä neljän amk:n kirjastojen kanssa (DIAK, HAMK, Laurea ja Metropolia) ja lisää tuloksista voi lukea Celianetistä.

Alma Talentin Verkkokirjahylly sisältää e-kirjoja juridiikan, esihenkilötyön ja taloushallinnon alalta. 

Kirjoja voi lukea usea käyttäjä samanaikaisesti, missä ja milloin vain. Kirjoja luetaan selaimessa eli Verkkokirjahyllyn käyttö vaatii Internet-yhteyden ja kirjoja ei voi ladata omille laitteille. Palveluun lisätään uusia e-kirjoja jatkuvasti ja voit seurata, mitä uutuuksia tulossa valikon kautta.

Alma Talent Verkkokirjahyllyn kirjat löytyvät KAMK-Finna haussa tai suoraan palvelun omilta sivuilta. KAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on etäkäyttöoikeus palveluun kirjautumalla KAMK-Finnaan henkilökohtaisilla KamIT-tunnuksilla. Bisneskirjaston kirjoja pääsee lukemaan myös myös muut asiakkaat kirjaston verkossa. 

Lisää ohjeita Verkkokirjahyllyn käytöstä saat klikkaamalla "Opaskierros"-painiketta palvelun omalla sivulla.

 

Kuvakaappaus Alma Talentin Verkkokirjahylly-sivustosta.

 

 Verkkokirjahyllyn osana on myös entinen Alma Talent Fokus –tietokanta. Nämä kirjat löytyvät valikosta Päivittyvien hakuteoksien alta. Valikoimassa on ajankohtaisia teoksia eri oikeudenaloilta, taloushallinnosta ja verotuksesta. Teoksia päivitetään lainsäädännön muuttuessa.

 

Kuvakaappaus Alma Talentin verkkokirjahyllystä.

 

Saavutettavuus:

Verkkokirjahyllyllä ei ole omaa kuuntelutoimintoa. Selainkuuntelu onnistuu Read Aloud-toiminnolla. Read Aloud on erikseen ladattava selaimen lisäosa. Kuuntelu onnistuu myös NVDA-ohjelmalla, joka on maksuttomasti omalle laitteelle ladattavissa oleva ohjelmisto. 

Fonttikokoja on palvelussa kaksi.

Eri palvelujen saavutettavuutta on testannut Celia yhteistyössä neljän amk:n kirjastojen kanssa (DIAK, HAMK, Laurea ja Metropolia) ja lisää tuloksista voi lukea Celianetistä.

Ebook Centralin kirjakokoelma on käytössäsi kirjauduttuasi KAMK-Finnaan KamIT-tunnuksillasi. Ebook Central sisältää englanninkielisiä e-kirjoja monelta eri alalta. Kokoelman kirjat löytyvät myös KAMK-Finna haussa. Ebook Centralilla on oma ohjesivunsa palvelun käyttöön ja lisäksi ohjevideoita Youtuben soittolistassa. 

Kuvakaappaus Ebook Centralin etusivusta.


Saavutettavuus:

Ebook Central esittelee sivuillaan saavutettavuuttaan ohjeen ja videon muodossa. Selainkuuntelu onnistuu Read Aloud-toiminnolla. Read Aloud on erikseen ladattava selaimen lisäosa. Kuuntelu onnistuu myös NVDA-ohjelmalla, joka on maksuttomasti omalle laitteelle ladattavissa oleva ohjelmisto. 

Eri palvelujen saavutettavuutta on testannut Celia yhteistyössä neljän amk:n kirjastojen kanssa (DIAK, HAMK, Laurea ja Metropolia) ja lisää tuloksista voi lukea Celianetistä.

EBSCOn e-kirjakokoelmaan on hankittu muutamia englanninkielisiä e-kirjoja ja lisäksi sieltä löytyy kaunokirjallisuuden klassikkoteoksia. Kirjat löytyvät EBSCO-portaalista ja KAMK-Finna haulla. Kirjoja luetaan selaimessa.

EBSCOn tarjontaa:

Kirjoja EBSCO:sta.


Saavutettavuus:

Selainkuuntelu onnistuu Read Aloud-toiminnolla. Read Aloud on erikseen ladattava selaimen lisäosa. Kuuntelu onnistuu myös NVDA-ohjelmalla, joka on maksuttomasti omalle laitteelle ladattavissa oleva ohjelmisto. 

Editalta KAMKin kirjasto on hankkinut yksittäisiä e-kirjoja ja nämä löytyvät normaalisti KAMK-Finnan haussa. Kurssikirjat ovat myös lisätty etusivun tietokantalinkkeihin. Löydät sieltä esimerkiksi Eye for Business -kirjan.

Kuvakaappaus tietokantalistauksesta.

 

Editan kirjat ovat selaimessa luettavia, mutta ne voi ladata myös offline-lukemiseen palvelun ylävalikon hammasratas-valikon vaihtoehdoista.


Saavutettavuus:
Editan e-kirjoilla ei ole omaa kuuntelutoimintoa, mutta niitä voi kuunnella NVDA-sovelluksella ja selaimen Read Aloud-lisäosalla. 

Kirjoissa voi säätää fonttikokoa haluamakseen.

Ellibsiin KAMKin kirjasto hankkii e-kirjoja KAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjojen laina-aika vaihtelee kirjakohtaisesti, mutta pääsääntöisesti pitkä laina aika on viidestä päivästä seitsemään ja lyhyt laina-aika päivästä kahteen päivään.

Kuvakaappaus KAMKin Ellibs-palvelusta.

Ellibsiin tulee kirjautua erikseen KamIT-tunnuksilla palvelun omilla sivuilla. Kirjautumiskohta löytyy yläpalkin oikeasta reunasta.

Kuvakaappaus Ellibs-palvelusta

 

Tunnistautumisen jälkeen voit lainata kirjoja palvelussa tai, jos haluamasi kirja on lainassa toisella asiakkaalla, voit tehdä kirjaan varauksen. Ohjeita palvelun käyttöön löytyy Ellibsin omalta ohjesivulta ja Ellibsin kirjakaupan ohjesivulta

Ellibs toimii myös mobiililaitteellasi. Lataa AppStoresta tai Play-kaupasta Ellibs-sovellus ja valitse asentamisen jälkeen sovelluksen valikosta Kajaanin ammattikorkeakoulu ja kirjaudu sisään KamIT-tunnuksillasi. 

Kuvakaappaus Ellibs-sovellus-mainoksesta.


Saavutettavuus:

Ellibsin kirjoja voi kuunnellla selaimen Read Aloud-lisäosalla. Read Aloud on erikseen ladattava selaimen lisäosa. Kuuntelu onnistuu myös NVDA-ohjelmalla, joka on maksuttomasti omalle laitteelle ladattavissa oleva ohjelmisto. 

Palvelussa voi muuttaa fonttikokoja.

Eri palvelujen saavutettavuutta on testannut Celia yhteistyössä neljän amk:n kirjastojen kanssa (DIAK, HAMK, Laurea ja Metropolia) ja lisää tuloksista voi lukea Celianetistä.

Kauppakamaritiedon Ammattikirjastossa on tarjolla teoksia talouden, työsuhteen, juridiikan, johtamisen, myynnin, markkinoinnin ja viestinnän ja ulkomaankaupan teemoista. Palvelussa on tarjolla yli 200 e-kirjaa.

Kirjat löytyvät KAMK-Finna haussa ja suoraan Ammattikirjastossa. Kirjoja voi lukea selaimessa usea käyttäjä samanaikaisesti, missä ja milloin vain. Kirjoja ei tarvitse ladata omalle laitteelle. Lisää ajankohtaisia ohjeita Kauppakamaritiedon käyttöön löytyy sivun omilta ohjesivuilta. 

 

Kuvakaappaus Kauppakamaritiedon Ammattikirjastosta.Saavutettavuus

Kauppakamarin Ammatitkirjaston kirjoja voi lukea selaimen Read Aloud-lisäosalla ja maksuttomalla NVDA-ohjelmalla. Palvelulla ei ole omaa lukijaa.

Palvelun fonttikokoja on kolme.

Oppiportti on palvelu, joka on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ammattitaidon kehittämiseen ja ylläpitoon. Oppiportissa on saatavilla monipuolisia kursseja ja muutama oppikirja. Oppiportin käyttöön parhaimmat ja ajankohtaiset ohjeet löytyy palvelun omilta sivuilta. Usein kysytyistä kysymyksistä löydät ohjeet miten saat liitettyä Oppiporttiin luomaasi tiliin etäkäyttöoikeudet. Ohjeista löytyy toki myös palvelun yleinen käyttöohje ja e-kirjojen käyttöohje.

 

Kuvakaappaus Duodecimin Oppiportin etusivusta.


Oppiportin oppikirjoista KAMKilla on tilaus vain seuraaviin kirjoihin. Nämä ovat:

Oppiportin oppikirjojen kansikuvia (5kpl)

Kirjoja voi lukea kirjautumalla KAMK-Finnassa KamIT-tunnuksilla ja menemällä tietokantalistauksesta Oppiporttiin. Kirjat löytyvät valikon Oppikirjat-välilehdeltä.

Oppiporttiin opiskelijat luovat oman tilin. Oppiportti ohjeistaa kirjautumaan kerran oppilaitoksen verkossa, että omaan tiliin yhdistyy oppilaitoksessa/organisaatiossa olevat käyttöoikeudet myös etäkäyttöön omaan tiliin.

Jos et saa auki jotain aineistoa, kannattaa kirjautua ulos omilta tunnuksilla ja kirjautua KAMK-Finnaan KamIT-tunnuksilla ja menemällä tällä tunnistautumisella Oppiporttiin tietokantalistauksesta KAMK-Finnan etusivulla. Tämän jälkeen voi kirjautua Oppiportissa uudelleen omilla tunnuksilla. Oppiportin oikean puolisesta yläkulmasta näet oletko kirjautunut omilla tunnuksillasi vai IP-tunnistautumisella siitä, näkyykö "Kajaanin amk" vai oma nimesi sivulla.


Saavutettavuus:

Oppiportilla ei ole omaa kuntelutoimintoa, mutta se toimii ilmaisella NVDA-ohjelmalla ja myös Windows-järjestelmien omalla ruudunlukuohjelmalla. Myös selainkuuntelu onnistuu Read Aloud-lisäosalla, mutta sen käytön suhteen voi olla teknisia ongelmia, esimerkiksi kieli voi vaihtua uudelle sivulle mennessä englanniksi.

Fonttikokoa voi muokata palvelussa isommaksi ja muuttaa kontrasteja ja värejä. 

Eri palvelujen saavutettavuutta on testannut Celia yhteistyössä neljän amk:n kirjastojen kanssa (DIAK, HAMK, Laurea ja Metropolia) ja lisää tuloksista voi lukea Celianetistä.

KAMKin kirjaston e-kirjaohjeita

Yleistä KAMKin kirjaston e-kirjoista

 • Kirjasto hankkii e-kirjoja useiden eri palvelujen kautta.
 • E-kirjojen ominaisuudet ja niihin liittyvät käyttöoikeudet vaihtelevat eri palveluiden välillä.
 • Vaihtelua on mm. yhtäaikaisten lukijoiden maksimimäärässä ja mahdollisuudessa ladata kirja offline-lukemista varten.
 • Kaikki yksittäisille kuluttajille myytävät e-kirjat eivät ole kirjastojen saatavissa.

Mistä kirjastolle hankitut e-kirjat löytyvät

 • Kotimaiset e-kirjat löytyvät parhaiten KAMK-Finnan kautta. Tee haku ja rajaa hakutulos koskemaan verkossa saatavilla olevia kirjoja.  
 • Kansainvälisiä e-kirjoja löytyy parhaiten Ebook Centralin kautta. (Yli 140 000 e-kirjaa).
 • Suomenkielisiä e-kirjoja löytyy mm. Ellibs-palvelun ja Alma Talent Verkkokirjahyllyn kautta

E-kirjojen lataaminen (download)

 • Tietyt kirjaston hankkimat e-kirjat on mahdollista ladata määräajaksi PC:lle tai mobiililaitteelle. KAMKin käyttämistä e-kirjapalveluista kirjojen lataamisen sallivat Ellibs ja Ebook Central.
 • Ladattavat e-kirjat on kopiosuojattu Adoben digitaalisten käyttöoikeuksien hallinnan (DRM) ohjelmistolla. Tämän vuoksi käyttäjän tulee ennen kirjojen lukemista asentaa laitteelleen DRM-suojausta tukeva lukuohjelma. Mobiililaitteilla kyseinen ohjelma on Bluefire Reader. PC-koneilla käytetään Adobe Digital Editions –ohjelmaa. Molemmat ohjelmat ovat ilmaisia.  
Lukuohjelman lataaminen mobiililaitteelle (Android / iPad / iPhone)
Lukuohjelman lataaminen PC:lle
Sivujen printtaaminen ja kopioiminen
 • Printtaus- ja kopiomisoikeudet vaihtelevat palvelu- ja kirjakohtaisesti
 • Tavallisesti oikeuksia on rajoitettu siten, että vain osa sivumäärästä on mahdollista kopioida tai tulostaa.
 • Mahdolliset rajoitukset selviävät yleensä kirjan perustietosivulla tai kopiontia kokeilemalla.
 • Kajaanin ammattikorkeakoulu
 • PL 52, Ketunpolku 1
 • 87101 KAJAANI
 • kajaanin.amk@kamk.fi
 • Saavutettavuusseloste
-->